TEROR I TERORIZAM

TEROR I TERORIZAM

Pavle Kalinić
34,71 kn
s PDV-om

Opis

Krajem prošloga stoljeća i posljednji pripadnik Crvenih brigada i RAF-a našao se iza rešetaka, a terorističke akcije smatrane su više ekscesima nego ozbiljnom prijetnjom društvenom poretku. Establishment društava Zapada napokon je odahnuo u uvjerenju kako je opasnost od terorističkih akcija stvar prošlosti, a terorizam potisnut na rubove svjetskih zbivanja.


Otrežnjenje je bilo šokantno i nemilosrdno. Događaji 11. rujna i proglašenje rata protiv terora od strane SAD-a ponovno su aktualizirali problem terora i terorizma. Gotovo u pravilu terorizam izaziva podijeljene reakcije. Za žrtve to je djelo sumanutih i bezobzirnih ubojica. Za one čije ciljeve teroristi zastupaju (ili tvrde da zastupaju) teroristi su heroji, mučenici ili borci za slobodu. No koliko god se o terorizmu pisalo zanimljivo je kako se razmjerno malo govori o njegovim uzrocima i počecima.


Pavle Kalinić, jedan od nekolicine stručnjaka koji se ovom temom bavi u Hrvatskoj, u pojašnjenju pojma terorizma vodi čitatelja do njegovih početaka. Iako je teror jedan od najstarijih (ako ne i najstariji) oblika vladanja državom i držanja podanika u pokornosti, pojam terorizam, kakav koristimo danas, nastaje za vrijeme Francuske revolucije – Régime de la Terreur bio je način na koji se mlada republikanska vlast nastojala učvrstiti u nasilnim vremenima neposredno nakon revolucije. Poput drugih stečevina Francuske revolucije i terorizam postaje stalan pratilac suvremenog građanskog društva.


Knjiga sadrži kratak i jezgrovit uvid u povijest i narav terorizma. Autor ističe razliku između lijevog i desnog terorizma, a kako bismo u potpunosti razumjeli terorizam Kalinić smatra kako ga treba razlikovati od pojma terora. Dok je teror nasilje vladajućih nad podređenima, terorizam predstavlja reakciju na taj teror – borbu protiv države i njenog represivnog aparata.


Pavle Kalinić rođen je u Zadru 1959. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1982. Magistrirao je 1985. temom "Zapadnoeuropska radikalna ljevica i terorizam". Do sada objavio: Andrija Hebrang: svjedoci govore; Ni pukovnik ni pokojnik; Requiem za jednu mladost, moju baku i USA; Ne!-Raporti iz balkanske krčme; Pušači vremena; Prtljaga; RAF 1970-1998. Živi u Zagrebu.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2003
Broj stranica
95
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist