BAROKNI PAKAO - RASPRAVE IZ HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

BAROKNI PAKAO - RASPRAVE IZ HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

Pavao Pavličić
133,50 kn
s PDV-om

Opis

Zbirka književno-znanstvenih rasprava o piscima, djelima i fenomenima iz hrvatske književnosti. U njima autor, akademik Pavao Pavličić (Vukovar, 1946.), dugogodišnji profesor na na zagrebačkoj Komparatistici i jedan od najčitanijih hrvatskih romanopisaca, prati povijest naše književnosti od renesanse do 20. st. Zajedničko im je (prvo) shvaćanje književnosti kao društvenog fenomena, (drugo) uočavanje pojava koje su ostale izvan vidokruga književnih povjesničara i (treće) svijest da povijest književnosti nije statična, nego da se "neprestano mijenja pred našim očima".

Pavličićeve studije imaju dvije bitne odlike: svestranu upućenost u problem koji se istražuje i vještinu pisanja kakva se među hrvatskim književnim povjesničarima rijetko susreće. Premda nisu napisane s ambicijom da presudno utječu na postojeću predodžbu o povijesti hrvatske književnosti, one sliku o toj povijesti izoštravaju, pokazujući zašto je bavljenje njome važno i dokazuju da joj se isplati vraćati.
Barokni pakao, Kamo pripada Reljkovićev Satir, Antun Kaznačić i književna tradicija, Ignjat Alojzije Brlić izdaje Palmotićevu Kristijadu, Kojoj književnoj vrsti pripada Smrt Smail-age Čengića, Ante Kovačić kao stihotvorac, Gundulić i Goran Kovačić, neki su od naslova uvrštenih studija.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2003
Broj stranica
392
Uvez
T

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist