SPLIT KONTRA SPLITA

SPLIT KONTRA SPLITA

14,18 €

106,80 kn
s PDV-om

 

Dražen Lalić, kojem u nekom kartonu piše da je u mladosti bio žestoki torcidaš, ovom se knjigom oprašta od grada - i "najlipšeg na svitu" i "grada slučaja". Svoj "dug" Splitu iskupio je knjigom koja je i intimni dnevnik grada i sociološka studija o problemima grada. I dok stanicama Lalićeva Dnevnika španciraju brojni Splićani, od političara do ridikula, od uglednika do prosjaka, u "ozbiljnom" dijelu knjige nesmiljeno se "obračunava" s prošlošću i ne baš blistavom sadašnjošću. No strašću i optimizmom Mediteranca, baš zato što do boli voli svoje "velo misto", Lalić nam daje sliku Splita i u pozitivu i u negativu, "loveći" ga i u svjetlosti i u sjeni.


GRADOVI VAŽNI U AUTOROVU ŽIVOTOPISU


Makarska: Zato što je u njoj rođen 1960. pa mu je nekako srcu prirasla. No, obitelj je zapravo iz obližnjih Tučepa.


Omiš: Zato što je tamo proveo rano djetinjstvo. Pa i prve je korake učinio na ulici Fošal, kojom se i sada rado prošeće.


Split: Zato što je u njemu proveo veći dio dosadašnjega života. Škole je tu temeljne izučio, uglavnom uspješno. Doduše priznaje da mu nije išla ona glazbena i da se s violinom nije srodio. No zato su mu sportske aktivnosti išle i od ruke i od noge (vaterpolo i borilačke vještine) pa od glasa (nogometno navijanje). Nakon što se vratio iz velikoga grada sa studija, latio se posla. Bavi se znanošću (Centar za društvena istraživanja Sveučilišta u Splitu), novinarstvom (Slobodna Dalmacija), privatnim poduzetništvom (agencija Puls) i društvenom akcijom suzbijanja narkomanije (Grad Split). Radoznao, kakav već je, istraživao je različite pojave: mlade, društvene devijacije, medije, politiku…


Zagreb: Zato što je iz njega donio diplomu Fakulteta političkih znanosti, a potom i magisterij pa doktorat iz sociologije. Zagrebački su mu izdavači objavili nekoliko knjiga. Neke je napisao sam, a neke zajedno s kolegama, a riječ je uglavnom o splitskim istraživanjima. Gradu se tome vraća svakog tjedna od 2000. jer predaje sociologiju hrvatskoga društva na Fakultetu političkih znanosti. Da bi mjesto rada i življenja bilo jedinstveno, taj će mu grad ponovno postati i stalnim prebivalištem.

Godina izdanja
2003
Broj stranica
350
Uvez
M
100
No reviews
Komentari (0)
Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist