• Novo
POLITIČKA SOCIOLOGIJA*

POLITIČKA SOCIOLOGIJA*

Maurice Duverger
Izdavač: PAN LIBER  
168,21 kn
s PDV-om

Opis

Otkako ljudi razmišljaju o politici dvoje između dva dijametralno suprotna tumačenja. Za jedne je politika prvenstveno bitka, borba: vlast omogućava pojedincima i grupama koje je drže da osiguraju dominaciju nad društvom i da iz toga izvlače korist; druge grupe i drugi pojedinci podižu se protiv dominacije i iskorištavanja, nastojeći im se oduprijeti i uništiti ih. Za druge je politika napor da se uspostave red i pravednost: vlast osigurava opći interes i zajedničko dobro protiv pritisaka pojedinačnih zahtjeva. Prvima politika služi da manjina zadrži povlastice nad većinom. Drugima je ona sredstvo da se svi pojedinci integriraju u zajednicu i da se tako stvori pravedna država o kojoj je govorio Aristotel.
Prihvaćanje jedne ili druge teze dijelom je određeno društvenim položajem. Potlačeni pojedinci i klase, nezadovoljni, siromašni i nesretni, ne mogu smatrati da vlast osigurava stvarni poredak, nego samo njegovu karikaturu, iza koje se skriva dominacija povlaštenih. Za takve je politika borba. Opskrbljeni, bogati i zadovoljni pojedinci i klase drže da je društvo skladno i da vlast održava autetentičan poredak. Za njih je politika integriranje.
U konačnici, sustava politike, njezina priroda i istinsko značenje su u tome da je ona uvijek i svuda dvoznačna. Slika Janusa, boga s dvostrukim licem, prava je predodžba vlasti jer izražava najdublju političku stvarnost.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2001
Broj stranica
398
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

Product added to wishlist