KONSTRUKCIJA POLITIČKOG SPEKTAKLA

KONSTRUKCIJA POLITIČKOG SPEKTAKLA

Murray Edelman
133,50 kn
s PDV-om

Opis

Sveprisutnost pismenosti, televizije i radija u industrijaliziranom svijetu većini stanovnika čini dostupnima učestale izvještaje o političkim vijestima, što je znatna promjena u usporedbi sa stanjem koje je prevladavalo otprilike do Drugoga svjetskog rata. Kakve posljedice za ideologiju, djelovanje i (duševni) mir proistječu iz percepcije političkih vještina kao spektakla? Kako spektakl generira interpretacije? Kakve su njegove implikacije za demokratsku teoriju? O tim se pitanjima raspravlja u ovoj knjizi.
Postoji uobičajeni odgovor za koji nije potrebna knjiga nego jedna rečenica: građani koji su informirani o politici mogu učinkovitije štititi i promicati vlastite interese i opći interes. Taj odgovor uzima zdravo za gotovo svijet činjenica koje imaju odredivo značenje i svijet ljudi koji reagiraju racionalno na činjenice koje su im poznate. U politici niti jedna od tih premisa ne stoji, što je zaključak koji povijest uvijek ponovno potvrđuje i koji su promatrači političke scene skloni zanemariti. Nije vjerojatno da će istraživanje toga zaključka rezultirati optimističnom knjigom ili ohrabrujućim pogledom na ljudski život; ali nadam se da će ova knjiga biti realističan prikaz sveze između politike i općeg dobra i uvećati izglede za učinkovitu političku akciju.
Spektakl je neprekinuto izvještavanje o novostima, stalno konstruiranje i rekonstruiranje društvenih problema, kriza, neprijatelja i vođa, i time stvaranje uzastopnog niza prijetnji i nada. Ti konstruirani problemi i osobe sadržaj su političkog novinarstva i pružaju podatke za povijesne i analitičke političke studije. Oni također igraju središnju ulogu u pridobivanju podrške za političke programe i politike, odnosno u njihovu odbacivanju.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2003
Broj stranica
162
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist