SLOBODA I JEDNAKOST

SLOBODA I JEDNAKOST

Radule Knežević (ur.)
195,80 kn
s PDV-om

Opis

Ova knjiga kritički istražuje socijalno-političku doktrinu Pierre-Josepha Proudhona i političke ideje Louis-Augustea Blanquija. Taje tema izraz općenitijeg znanstvenog interesa za nastojanja da se moderno društvo utemelji na načelima slobode i jednakosti. Socijalno-politička doktrina Proudhona i političke ideje Blanquija relevantan su izraz tih nastojanja i posjeduju opće dok-trinarno značenje.
Interpretacijski pristup zasniva se na tri polazišta.
Prvo interpretacijsko polazište jest kritika pretpostavki i granica Francuske revolucije u djelu P.-J, Proudhona i L.-A. Blanquija. Proudhonova i Blanquijeva povijesna ocjena te socijalna i politička kritika Francuske revolucije, odnosno ocjena njezine objave i njezina djela, ima intenciju pokazati da je ona iznevjerila, čak izopačila svoj program - socijalni i politički, te u protuteži najaviti i obrazložiti njihove zamisli.
Drugo je polazište nastojanje da se iz cijelog Proudhonova i Blanquijeva teorijskog i političkog opusa očita jedinstvena zamisao, te da se pokaže kako je riječ o zamisli revolucije kao slobode u Proudhona i revolucije kao jednakosti u Blanquija kao različitih i konkurentnih koncepata radikalne promjene i načela i institucija novoga društva.
Treće je polazište istraživanje modernog razumijevanja revolucije te kritička poredba Proudhonovih i Blanquijevih koncepata. U tome se pokazuju konvergencije i razlike, ali iskazuju i granice njihovih socijalno-političkih ideja, promatranih u kontekstu teorijskog istraživanja modernoga doba.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2003
Broj stranica
276
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist