• Novo
LUNA I SMRT

LUNA I SMRT

Federico garcia Lorca
Autor : DEMETRA  
189,00 kn
s PDV-om

Opis

Jordan Jelić, O Lorcinoj stogodišnjici rođenja
Federico Garcia Lorca, uz Cervantesa, je nedvojbeno najuniverzalniji španjolski pisac i autentični simbol španjolske kulture. U njegovom je djelu duboko ukorijenjena forma narodne pjesme, ali i ono univerzalno, kozmopolitsko, tradicionalno i, naravno, avangardno, a sve to zajedno tvori onaj prepoznatljivi profil španjolske zasebnosti. Zapravo, to je ono najživotnije Španjolske, zemlje strasti, smrti, ljubavi, patnje i otajstva. U Lorcinu djelu to je doseglo sveobuhvatnost i onog što je pjesnik istražio, otkrio, razjasnio i protumačio u svojim pohodima predjelima zemlje svoje, posebice pohodeći Andaluziju, koju je suprotstavio Kastilji i dogradio san o njenom otajstvu, a maštom i simbolima ocrtao slobodu, kao božansko nadahnuće i pjesničko bjegstvo od zadanih okvira, vjerujući u sudbinsko predodređenje sebe kao pjesnika.
On odista bijaše rijeka, duboka u tihom protoku i hirovita prije uvira nakon andaluzijskih udola i gorskih brzaca, sažimajući stoljeća poput uragana što veselje i dušu kovitla i vraća je ljudima u topla predvečerja s maslinovom granom, narančom, limunom, nardom.
Generaciji najslavnijih imena španjolske kulture ovog našeg stoljeća, kojoj je pripadao, bio je, osim kolege, i simbol slutnje i zbilje, preludija smrti i neobuzdane strasti. Maštom je otkrivao stanje duše kao pjesnički čin, što se još uvijek snažno zrcali iznad svojih izvorišta: Daríja-Jiméneza-Machada.
Tri grada: Granada, Córdoba i Sevilja, koji utjelovljuju Lorcinu Andaluziju, gradovi-drevne tvrđe, tajnovitih labirinata, pritajenih strasti, bola i one iskonske ljubavi, koju više podaruje luna noli sunce, jer Lorcina luna je sunce, ona je mliječna, bijela, ljubičasta, žuta, srebrna, noćna. Luna upravlja gradovima i životima andaluzijskim, pod njenim svjetlom ljubav je strasnija, a patnja umanjena za njezinu raznobojnu svjetlost.
Smrt, s kojom je drugovao, raspoznavao je i naizgled izazivao, došla je sa svom svojom okrutnošću da ga pokosi u osvit i duboko skrije kao svog druga, prijatelja i podari mu vječnost, jer njegov život i djelo, uz tragičnu smrt zatvaraju trokut čvrsto strukturiran i neizbrisiv iz povijesnog i književnog sjećanja, jer na konju vranu on i dalje jezdi između Córdobe i Granade, i mada sto godina ima, doima se poput hitra konjanika koji je već odavno stigao u sve krajeve našeg planeta.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
1998
Broj stranica
272
Uvez
T

Komentari

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

Product added to wishlist