SECESIJA U HRVATSKOJ / ART NOUVEAU IN CROATIA - CD-rom

SECESIJA U HRVATSKOJ / ART NOUVEAU IN CROATIA - CD-rom

Rasprodano
436,10 kn
s PDV-om

Opis

Izložba Secesija u Hrvatskoj, nam približava i artefaktima rekonstruira život i umjetnička stremljenja otprije stotinjak godina. Brojne slike prvaka hrvatske moderne i pripadnika zagrebačke šarene škole, Vlahe Bukovca, Roberta Auera, Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije i drugih slikara,nezaobilazne su za obje navedene izložbe, iako se stječe dojam da slike ovoga puta nisu težište same izložbe te da su prosto zagušene u malim dvoranama u kojima je prednost dana primijenjenoj umjetnosti. Na prvi pogled sve vrvi Thonet stolcima, Tiffany svjetiljkama, Zsolnay keramikom, pariškom modom, vazama i vazicama, bocama i čašama, predmetima od stakla, keramike i metala iz onodobnih čeških, mađarskih, bečkih, njemačkih i francuskih radionica. Dopadljiva floralna stilizacija, majstorstvo izvedbe, a prije svega činjenica da su pravi predstavnici svoga vremena i historicističkog obrata prema modernitetu te da dolaze iz privatnih i muzejskih zbirki u Hrvatskoj, opravdava pojavljivanje predmeta primijenjene umjetnosti u tolikom broju.
Uostalom, to je i vrijeme osnivanja obrtnih škola i vrlo visoke razine umjetničkog obrta te gotovo izjednačavanja ‘visoke’ i ‘niske’ umjetnosti, za koju više nije bila potrebna samo zanatska vještina, već itekako snažan talent i dosljedno školovanje. To svojim primjerom ponajbolje svjedoči naša Antonija Krasnik, koja se vinula u sam vrh onodobnih bečkihi pariških likovnih stremljenja upravo na području primijenjene umjetnosti. Tu tezu opravdava i sâm Tomislav Krizman, čije zamjetno djelo i djelovanje upravo žudi za cjelovitim prikazom u vidu retrospektivne izložbe i monografije. Oboje umjetnika predstavljaju snažne akcente, koji u šarolikosti nerijetko kvalitetnog uvoza opravdavaju naziv ‘izvorno hrvatski secesijski proizvod’.
Preklapanja i pretapanja, kao i neminovne usporedbe s Bečom i ostalim srednjoeuropskim centrima, evidentni su u svim pojavnostima onodobnoga života, koji na ovoj izložbi doživljavamo na temelju vješto rekonstruiranih ambijenata kavane, fotografskog atelijera, slikopisne dvorane, građanskog salona i mode, a koji podaju živost obilasku izložbe i aktivno uključuju posjetitelja prema scenariju koji potpisuju Nada Premerl, Željko Kovačić i Miroslav Gašparović. Izbjegnuto je klasično izlaganje po grupama i tematskim cjelinama, a naglašeno je ambijentalno insceniranje izložbenih dvorana.
Jedina tematski ‘pročišćena’ dvorana predstavlja skulpturu i u njoj se nadmeću radovi četvorice kipara - Roberta Frangeša-Mihanovića, Rudolfa Valdeca, Ivana Meštrovića i Branislava Deškovića …
…Izdvojena je i dionica secesijske arhitekture, predstavljena fotografijama i nacrtima na galeriji prvoga kata, a koja predstavlja svojevrsnu šetnju hrvatskim gradovima, u čijim su urbanim jezgrama snažni akcenti upravo vile i stambene zgrade, palače i knjižnice, kina i banke, hoteli i škole podignuti na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće…

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2004

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist