PRAVEDNOST I POLITIKA RAZLIKE

PRAVEDNOST I POLITIKA RAZLIKE

Iris marion Young
142,40 kn
s PDV-om

Opis

Ovo je inovativna knjiga, važan doprinos feminističkoj teoriji i političkoj misli te jedna od najdojmljivijih analiza odnosa između postmodernističkih kritika univerzalizma i konkretnog razmišljanja... Iris Marion Young iznosi dosad najuvjerljiviju obranu emancipacijskih učinaka postmodernizma.


- Seyla Benhabih, Sveučilište Yale


Iako je od objavljivanja izvornika Iris Marion Young prošlo petnaest godina, teme pravednosti te politike razlike i različitosti, još uvijek su aktualne kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Hrvatskoj. Čitanje ove knjige provocira nova i vrijedna razmišljanja o manjinama, pravdi, rasnoj, rodnoj i spolnoj te socijalnoj jednakosti u dinamikama suvremenosti. Autorica se jasno i argumentirano zalaže za prevrednovanje stavova "manjine na vlasti" koja se, zahvaljujući nepravednoj raspodjeli moći, prema ostatku svijeta odnosi kao većina, marginalizirajući sve one koji su, iz različitih razloga, nasilno stjerani na margine društava. Nezaobilazno štivo u vremenu globalizacije, terora neofunda-mentalizama i globalnih mimikrija lokalnih centara moći.


- Nikola Petković, Filozofski fakultet u Rijeci


Iris Marion Young profesorica je političkih znanosti na Sveučilištu Chicago. Bavi se političkom teorijom, feminističkom društvenom teorijom i normativnom analizom javnih politika. Pored Pravednosti i politike različitosti, objavila je Throwing Like a Girl and Other Essays in Feminist Philosophy and Social Theory (1990), Intersecting Voices: Dilemmas of Gender, Political Philosophy, and Policy (1997), te Inclusion and Democracy (2000). Kao gostujući profesor i istraživač, Iris Marion Young boravila je i na Sveučilištu Princeton, Institutu za humanističke znanosti u Beču, Australskom nacionalnom sveučilištu i Istraživačkom centru za humanističke znanosti u Južnoafričkoj Republici. Djela su joj prevedena na njemački, talijanski, španjolski i švedski jezik.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2005
Broj stranica
350
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara
Product added to wishlist