POVIJEST SLOBODE - odabrani spisi

POVIJEST SLOBODE - odabrani spisi

Lord Acton
Izdavač: KRUZAK  
124,87 kn
s PDV-om

Opis

John Emerich Dalberg Acton, prvi baron Acton (1834-1902), britanski povjesničar, liberalni filozof i političar poznat je po političkom aforizmu koji često resi zaglavlja politoloških eseja, uvodne članke i komentare u dnevnicima i časopisima, govore političara, a tu i tamo čak i crkvene propovijedi: Vlast korumpira, a apsolutna vlast korumpira aposlutno.
"Veliki ljudi su gotovo uvijek zli, čak i kada samo vrše utjecaj, a ne obnašaju vlast, a još i više kada se tome doda tendencija ili vjerojatnost korumpiranja od vlasti. Nema veće hereze od one da položaj posvećuje onoga koji ga obnaša."
"Crkva mora uvijek sebe uskladiti s postojećim idejama, svakom dobu i vremenu govoriti njegovim jezikom."
"Najsigurniji test provjere je li neka zemlja doista slobodna jest stupanj sigurnosti što je uživaju manjine."
"Premda je nacionalizam apsurdniji i zločinačkiji od socijalizma, on ima važnu misiju u svijetu. On obilježava konačni sukob, a time i kraj, dviju sila koje su najgori neprijatelji građanske slobode - apsolutne monarhije i revolucije."
Sloboda nije sredstvo nekom višem političkom cilju. Ona sam najviši je politički cilj. Ona nije potrebna radi valjane javne uprave, već radi sigurnosti u stremljenju najvišim ciljevima civilnog društva i osobnog života."
"Povijest institucija često je povijest zabluda i iluzija, jer njihova vrlina ovisi o idejama koje ih stvaraju, kao i o duhu koji ih čuva, a forma može ostati nepromijenjena i kada je bit već odavno nestala."

Detalji proizvoda

Godina izdanja
1999
Broj stranica
172
Uvez
T
100

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist