PLATNI PROMET U ZEMLJI ZBIRKA PROPISA / ZAKON O PLATNOM PROMETU U ZEMLJI S PROVEDBENIM PROPISIMA

PLATNI PROMET U ZEMLJI ZBIRKA PROPISA / ZAKON O PLATNOM PROMETU U ZEMLJI S PROVEDBENIM PROPISIMA

Marija (prir.) Šarić
Izdavač: INFORMATOR d.d.  
70,31 kn
s PDV-om

Opis

UVOD
Edicija PLAVE BROŠURE informatora donosi zbirku propisa kojima je reguliran sustav platnog prometa u zemlji.
Platni promet je sustav koji instrumentima, procedurama, pravilima i među bankovnim sustavom omogućuje cirkulaciju novčanih sredstava u zemlji. Reforma platnog sustava u zemlji provedena je s ciljem povećanja učinkovitosti hrvatskog gospodarstva koje je tržišno orijentirano i rezultirala je ujedinjenjem bankovnog i platnog prometa kao bankovno komercijalne funkcije.
Novi Zakon o platnom prometu u zemlji (Nar. nov. br., 117/01. u daljnjem tekstu Zakon) koji se primjenjuje od 01. travnja 2002. godine donio je promjene u obavljanju platnog prometa. Pojedine odrede ovog Zakona primjenjuju se od 01. veljače 2002. godine. Prema ovom Zakonu, pravne i fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost dužne su novčana sredstva voditi na računima banaka, a nositelji poslova platnog prometa su Hrvatska narodna banka i banke.
Hrvatska narodna banka i banke mogu, na temelju ugovora, obavljanje svih ili pojedinih poslova platnog prometa povjeriti servisnoj instituciji - trećoj strani, da ih ova obavlja u njeno ime i za njen račun.
Novost uređena ovim zakonom odnosi se na odredbe o obvezi pokretanja stečajnog postupka nad poslovnim subjektima koji imaju neizmirene obveze neprekidno 60 dana.
S donošenjem ovog Zakona donesen je i Zakon o financijskoj agenciji (Nar. nov. br., 117/01.) u skladu s kojim Zavod za platni promet od 01. siječnja nastavlja raditi kao Agencija.
Zakonski i podzakonski akte koji slijede u ovoj brošuri odnose se na tekstove Zakona p platnom prometu u zemlji s provedbenim propisima i pojmovnim Kazalom, te tekstove Zakona o financijskoj agenciji, Zakona o čeku, Zakona o mjenici i Pravilnika o obliku i sadržaju zadužnice.
Vjerujemo da će Vam tekstovi koji slijede biti od pomoći u sakodnevnom obavljanju poslova platnog prometa.
Uredništvo

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2002
Broj stranica
243
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

Product added to wishlist