PITANJE DEMITOLOGIZIRANJA

PITANJE DEMITOLOGIZIRANJA

Karl Jaspers
Izdavač: NAKLADA BREZA  
89,00 kn
s PDV-om

Opis

Religiju kao povijesnu zbiljnost i kao sadašnjost nekog vjerovanja nije moguće pojmiti nikakvom filozofijom, ali je ono za filozofiranje poput jednoga pola, kojim je ono stalno pogođeno, ili poput utega koji ono ne može podići, ili poput otpora koji se ne može svladati i čije svladavanje, kada se čini daje jednom postignuto, ne dopušta zadovoljstvo sada dovršene jedne istine, već naprotiv budi nešto poput užasa zbog iznenadno oćutive praznine.
Stoga svoje predavanje započinjem skanjujući se. Ja trebam govoriti o jednom svijetu, u kojemu nisam kod kuće. Nisam legitimiran niti praksom niti službom. U usporedbi s teologom imam krajnje manjkava znanja. Također sam premalo informiran o sadašnjim kretanjima. Moram strahovati da ću stvari promatrati izvanjski poput putnika u nekoj nepoznatoj zemlji. Jedina bi šansa mogla biti ako bi taj koji dolazi izvana svratio pozornost na ono što je malo uzeto u obzir, a stoje ipak bitno.
Ali ostaje nešto neprilično. Kada sam se odvažio da Vam govorim zato Što ste to Vi od mene tražili, tada ipak ostaje: Filozof ne treba popovati svećeniku i teologu. Mora opominjati na ono što su u tom pogledu učinili Hegel i Schelling.
i n

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2004
Broj stranica
190
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara
Product added to wishlist