NOGOMET - POLITIKA - NASILJE

NOGOMET - POLITIKA - NASILJE

Srđan Vrcan
Izdavač: JESENSKI I TURK  
106,80 kn
s PDV-om

Opis

Praizvorni oblici nogometa, kao razni oblici igranja loptom, poznati su već od doba antičke Grčke i Rimskog Carstva. Smatra se da je "pravi" nogomet rođen 1565. godine na firentinskoj Piazza di Santa Croce, no moderni nogomet, kao igra regulirana pravilima kakva poznajemo i danas, javlja se u 19. stoljeću u Engleskoj otkada, oslanjajući se na britansku kulturnu i političku moć, počinje zadobivati međunarodnu afirmaciju.


Danas je nogomet globalni sport s visokoprofesionaliziranim, gotovo znanstvenim, pristupom igri te snažnom birokratskom, marketinškom, ekonomskom i političkom dimenzijom. Nogomet je također stjecište antagonizama i rivalstava te ima veliki značaj u konstrukciji i učvršćivanju lokalnih i nacionalnih, pa i osobnih, identiteta. Za igrače, nogomet je profesija, a ujedno i kanal uzlazne društvene pokretljivosti. S druge strane, formiraju se navijačka plemena koja su, za razliku od ranije isključivo spontanog i impulzivnog navijačkog ponašanja i grupiranja, organizirana, vidljivo hijerarhijski strukturirana, njeguju poseban oblik navijačke kulture koje je nasilje neizbježan dio, te su u pravilu, iako ponekad uz prateće antagonizme, uključena u pogon nogometnog kluba. Povrh toga, u različitim okolnostima i na različite načine, nogomet i nogometno navijaštvo postaju učinkovito sredstvo političke kolonizacije svakidašnjice.


Ipak, razlozi zbog kojih je upravo nogomet, a ne neki drugi sport, postao najvažnijom "sporednom stvari na svijetu" gotovo da izmiču mogućnostima sociološke interpretacije. Čini se, smatra autor knjige sociolog Srđan Vrcan, da u vremenima slabljenja društvene privlačnosti tzv. "velikih priča" (grand narratives), nastali prazan prostor zaposjeda privlačnost nogometnih "malih priča" i mitologija za svakodnevnu uporabu – nogomet postaje vrsta moderne svjetovne religije koja rađa začaranost, zanos i užitak kakve rijetko nalazimo u javnom području. Pored nastojanja da se rastumači privlačnost ovog sporta, ogledi Srđana Vrcana pružaju obuhvatan pregled suvremene sociologije nogometa kao i njegovu izvornu analizu povijesne dinamike razvoja nogometa, fenomena navijačkog nasilja i politizacije nogometa. Obrađena su i pitanja navijaštva na prostorima bivše Jugoslavije unatrag desetak godina, događanja, afere i sporovi vezani uz hrvatske nogometne klubove i navijačke grupe te, posebno, sukob oko imena kluba Dinamo.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2003
Broj stranica
270
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara
Product added to wishlist