IZAZOV DEMOKRACIJE - vladanje u Americi

IZAZOV DEMOKRACIJE - vladanje u Americi

Janda
Izdavač: DURIEUX  
222,50 kn
s PDV-om

Opis

Drugo skraćeno izdanje Izazova demokracije prilagođena je i osuvremenjena verzija vrlo popularnog trećeg izdanja Izazova demokracije. Naš cilj u stvaranju ovog skraćenog izdanja bio je pojednostavniti veći tekst bez umanjivanja značajki koje ga čine tako uspješnim. Osim toga, pokušali smo tekst učiniti što suvremenijim uključivanjem primjera iz proljeća 1993. i izvještaja o Clintonovoj vladi.
Pažljivo smo razmotrili čitav izostavljeni materijal. Neka poglavlja trećeg izdanja u ovom su izdanju skraćena i ujedinjena; druga-poglavlja u kojima se govori o gospodarstvu, unutarnjoj i vanjskoj politici - potpuno su izostavljena. Uglavnom smo pozorno proučavali pojedina poglavlja i odjeljke kako bismo uklonili male dijelove materijala - pročišćujući jezik, uklanjajući višestruke primjere i nebitne pojedinosti. Tekst koji je nastao kao ishod takva rada upola je manji od originalnog izdanja i idealan je za kratke tečajeve ili tečajeve na kojima se preporučuje dodatna literatura. Istodobno, u skraćenom izdanju Izazova demokracije zadržane su važne informacije koje su studentima potrebne kako bi shvatili američki politički proces. U knjizi je takoder zadržan i tematski okvir u kojem je bilo napisano originalno izdanje.
Tematski okvir
Naš teorijski okvir omogućuje studentima da informacije o vlasti u Americi, koje su dobili na početnom tečaju, smjeste u jednu širu perspektivu. Što je još važnije, omogućuje im da prepoznaju i kritički razmišljaju o teškoćama izbora s kojima se mi, kao gradani i birači, suočavamo.
Dvije trajne teme u američkoj politici provlače se kroz cijelu knjigu; obje su predstavljene u Poglavlju 1, Dileme demokracije. Prvo, naznačujemo da je američka politika često odraz sukoba izmedu vrijednosti slobode i reda, i između vrijednosti slobode i jednakosti. Ovi su sukobi snažno izraženi u cjelokupnoj američkoj povijesti te rasvjetljavaju i današnje političke probleme i proturječnosti.
Druga tema od studenata traži da razmotre dva različita modela demokracije. U jednom, vlast donosi odluke pomoću većinskog načela-naime, poduzimanjem onih akcija koje želi većina građana. Suprotstavljeni model demokratske vlasti, pluralizam, izgrađen je oko interakcije donositelja odluka u redovima vlasti i konkurentnih interesnih skupina zabrinutih zbog problema koji ih pogađaju.
U svakom se poglavlju, na prikladan način, koristimo tim temama kako bismo prikazali dinamiku američkog političkog sustava i govorili o važnim pitanjima. U Poglavlju 2, na primjer, istražujemo kako je nastao Ustav namijenjen promicanju reda, u kojem su praktički bila zanemarena pitanja političke i društvene jednakosti. Kako, međutim, pokazujemo u Poglavlju 12, Gradanske slobode i gradanska prava, jednakost je, nešto kasnije, bila poboljšana donošenjem nekoliko amandmana na Ustav. U Poglavlju 4, Javno mnijenje, politička socijalizacija i masovni mediji, istražujemo ulogu medija u izvještavanju o javnom mnijenju, čime se unapređuje ideja o vladavini većine. Pluralizam je središte naše pozornosti u mreži pitanja u Poglavlju 10, Birokracija.
U cijeloj knjizi naglašavamo da studenti moraju izabrati vlastite opcije među konkurentnim vrijednostima i modelima vlasti. Želimo da naši čitatelji iz prve ruke saznaju da demokracija zahtijeva teške odabire. Zbog toga smo našu knjigu nazvali Izazov demokracije.
Autori

Detalji proizvoda

Godina izdanja
1999
Broj stranica
384
Uvez
M
100

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist