HRVATSKO PLEMSTVO, SVEĆENSTVO I REDOVNIŠTVO

HRVATSKO PLEMSTVO, SVEĆENSTVO I REDOVNIŠTVO

Mirko Marković
142,40 kn
s PDV-om

Opis

Po riječima samog autora, svrha ova knjige je ispravljanje jedne povijesne nepravde. Plemstvo, svećenstvo i redovništvo tri su društvena staleža čija je uloga u povijesti naše zemlje često obezvređivana i prešućivana, ili, na razini individualne percepcije, zahvaljujući popularnim povijesnim romanima, obasjana romantičnim polusvjetlom. U vremenima geometrijski precizne strukture društva, stoljećima prije suvremenih ideja o pravima pojedinca, pripadnici ovih staleža bili su često materijalni i duhovni skrbnici svoje epohe, a ne, kako se to često prikazivalo, neprijatelji progresivnih ideja i društvenog napretka.


Unatoč bogatstvu izvora kojima se autor služio i obilju povijesne faktografije, knjiga je pisana živopisnim, gotovo kroničarskim stilom. Geograf po struci, Markovic nam nudi prostorno-vremensku kartu po kojoj se kreće zanimljiva galerija likova, i koja, zahvaljujući osobnosti autora, umjesto udžbeničke suhoparnosti evocira miris tinte i boju starih pergamena.


Prof. dr. Mirko Markovic četrdeset je godina radio u Etnološkom zavodu HAZU i ravnao njime dvadeset godina. Član je HAZU od 1980. godine. Objavio je oko dvije stotine stručnih i znanstvenih radova, medu kojima i desetak obimnijih knjiga. Najviše se bavio proučavanjem prošlosti hrvatskih naselja, starih zemljovida i planova te migracijama stanovništva.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2003
Broj stranica
202
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist