HOLOKAUST ZA POČETNIKE

HOLOKAUST ZA POČETNIKE

H. Bresheeth
43,61 kn
s PDV-om

Opis

Kome treba još jedna knjiga o holokaustu? Na žalost, mnogima od nas. Sve one učene rasprave o holokaustu uopće ne stižu do šire javnosti, kojoj se često podastiru jednostrani i iskrivljeni prikazi. Zbog tih površnih tumačenja stječe se dojam da je holokaust bio stravična drama koja se odigrala samo između nacističkih krvnika i židovskih žrtava — ukratko, jednokratno povijesno zastranjenje.


Holokaust za početnike razbija taj stereotip i holokaust smješta tamo gdje mu je mjesto — u samo središte suvremene europske i svjetske povijesti. Premda se holokaust dijelom nadahnjivao dugotrajnim antisemitizmom, ne valja smetnuti s uma da je to zapravo bio genocid: nacisti su smatrali da je «konačno rješenje» za ono što su zvali «židovski problem». No, ukoliko ne želimo da se ikada više ponovi, moramo shvatiti poruku koja nam stiže u vijestima sa svih strana svijeta: genocid je stalna prijetnja cijelome čovječanstvu.


U korijenu antisemitizma strah je od «Drugog» — onog koji je drukčiji, različit — a takav ubrzo bude izdvojen u geto. Ova je knjiga potresna priča koja počinje s nastankom prvih geta, potom put vodi do progona pa do zamisli o «konačnom rješenju» i do tvornica smrti... No, tu nije kraj — jer priča se nastavlja sve do današnjih sukoba na Bliskom istoku i u drugim krajevima svijeta, pokazujući da sablast holokausta i dalje kruži svijetom...

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2002
Broj stranica
176
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist