NOVI ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU

NOVI ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU

Zoran Jurak
89,00 kn
s PDV-om

Opis

Gotovo deset godina devizno poslovanje u Republici Hrvatskoj bilo je regulirano Zakonom o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata («Narodnenovine»,br. 91 A/93,36/98,32/01.), koji je na temelju nedavne odluke Hrvatskog Sabora zamijenjen suvremenim, temeljenim na smjernicama Europske unije, Zakonom o deviznom poslovanju.
Zakon o deviznom poslovanju nesumnjivo je primjer uspješno završenog projekta izrade kvalitetnog zakonskog akta ostvarenog dobro vođenim sučeljavanjem svih na koje se odredbe tog zakona odnose, uz poštivanje obveza Republike Hrvatske preuzetih po osnovi integracijskog procesa i međunarodnih sporazuma. U odnosu na Zakon o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata, Zakonom o deviznom poslovanju je na jednoznačan i transparentan način propisana dopustivost odnosno nedopustivost obavljanja pojedinih poslova sa stranim sredstvima plaćanja odnosno kapitalnih poslova. Donošenje većine provedbenih propisa u nadležnosti je Hrvatske narodne banke, od kojih većina treba biti donijeta u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona o deviznom poslovanju.
Zakon o deviznom poslovanju tipičan je primjer zakonodavne infrastrukture zemalja koje prolaze kroz tranzicijski proces na putu ka političkim i gospodarskim udruživanjima. Stoga je njegova specifičnost u prilagođivanju odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i realnim mogućnostima hrvatske ekonomije primjenom modela postepenog uklanjanja administrativnih ograničenja s ciljem izjednačavanja uvjeta poslovanja u stabilnim ekonomijama.

Detalji proizvoda

Godina izdanja
2003
Broj stranica
141
Uvez
M

Komentari (0)

nema komentara

6 drugi proizvodi u istoj kategoriji:

stupanj Komentari (0)

Trenutno nema recenzija korisnika.
Product added to wishlist